• Süteménykészítő

A Süteménykészítő részszakma leírása

Munkaterület, munkakör leírása

A süteménykészítő a cukrászsütemények, a péksütemények és a finom pékáruk előállításában vesz részt. A részszakképesítéssel rendelkező munkája során kiméri a szükséges nyersanyagokat, cukrásztechnológiai alapműveleteket végez. A cukrászati termékek közül uzsonnasüteményeket készít. Cukrászati és sütőipari töltelékeket, krémeket készít. Sütőipari termékek közül péksüteményeket és finompékárukat készít. A korszerű technológiák alkalmazásával sütő és cukrászipari termékeket fagyaszt. A munkájához szükséges a technológiai berendezéseket, gépeket beállítja, kezeli, tisztítja az élelmiszeriparban használható tisztító- és fertőtlenítőszerek alkalmazásával, Környezettudatos szemlélettel kezeli a hulladékokat. Munkája során alapszintű adminisztrációs feladatokat lát el.

A képzés megkezdésének feltételei

Iskolai előképzettség
alapfokú iskolai végzettség vagy a Dobbantó program elvégzése
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat
szükséges
Pályaalkalmassági alkalmassági vizsgálat
szükséges
Megszerezhető dokumentum típusa

Szakmai bizonyítvány

Tervezett időtartam

500 óra /Az előzetes tudásszint felmérése biztosított, az óraszám ennek függvényében változhat./

Szakmai vizsgára bocsátás feltételei

A részszakma megszerzésére irányuló képzés teljesítése.

Vizsga részei

Projektfeladat
A vizsgafeladat megnevezése: Péksütemények, finompékáruk, illetve uzsonnasütemények készítése